Dvojna hobotnica na pireju iz rdeče paprike

Porcije: 4
Skupen čas: 150 min
Stopnja zahtevnosti: zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Za paprikov pire:
  • 6 podolgovatih rdečih paprik
  • 200 g krompirja
  • 250 ml sladke smetane MILFINA
  • 30 g bio masla NATUR AKTIV
  • sol PIRANSKE SOLINE
  • poper LE GUSTO
  • -----
  • Za hobotnico:
  • 100 g korenčka
  • 100 g zelene
  • 100 g čebule
  • 3 žlice bio oljčnega olja KLOSTER TOPLOU
  • 3 brinove jagode
  • 3 listi lovorja
  • 250 ml belega vina ŠČUREK
  • 250 ml rdečega vina ŠČUREK
  • 1.3 kg zveže hobotnice
  • 10 g svežega peteršilja
  • 10 g sveže bazilike
  • svež timijan
  • svež rožmarin
  • sol PIRANSKE SOLINE
  • -----
  • Za testo tempura:
  • 100 g koruzne moke
  • 100 g gladke pšenične moke KORNGOLD
  • 250 ml mrzle vode
  • repično olje OSANA za peko
  • 1 žlica bio oljčnega olja KLOSTER TOPLOU
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Pire iz rdeče paprike: Najprej v pečici pri 180 °C z vključenim zgornjim gretjem popečemo paprike, da se koža rahlo požge. Položimo jih v skledo, pokrijemo z alufolijo in pustimo počivati pol ure. Nato odstranimo kožo, pecelj in semena ter prihranimo 4 lepe polovice. Preostalo papriko pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Krompir olupimo in skuhamo v slani vodi. Medtem segrejemo sladko smetano in maslo. Kuhan krompir s stiskalnikom stisnemo k sladki smetani in maslu, primešamo paprikov pire ter solimo in popramo.

Hobotnica: Korenček, zeleno in čebulo popražimo na oljčnem olju. Dodamo brinove jagode in lovorove liste ter pri nižji temperaturi pražimo dalje. Zalijemo z belim in rdečim vinom ter prilijemo malo vode. Vse skupaj predenemo v pekač, dodamo še hobotnico ter pečemo v pečici približno 90 minut pri 160 °C.
Medtem zmešamo sestavine za testo tempura in pustimo počivati 5 minut na hladnem. Ko je hobotnica pečena, jo vzamemo iz omake, omako pa precedimo ter pokuhamo. Eno polovico hobotnice narežemo na koščke in rahlo posolimo. Nato koščke hobotnice pomočimo v testo tempura ter spečemo v vročem olju pri približno 180 °C. Drugo polovico hobotnice vrnemo v pokuhano omako in pogrejemo. Začinimo še s sesekljanimi zelišči in po potrebi posolimo. Krožnik okrasimo s prihranjenimi 4 paprikovimi polovicami, ki smo jih povaljali v vročem oljčnem olju.