Velikonočna prata s šunko po receptu Vibrant Plate

Porcije: 10
Skupen čas: 100 min
Čas priprave: 30 min
Čas kuhanja: 70 min
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • 1/2 kg kuhane šunke
  • 1/2 kg belega kruha, starega nekaj dni
  • 1 velika rdeča čebula
  • 4 olupljeni stroki česna
  • 1 šopek peteršilja NATUR AKTIV
  • 7 večjih bio jajc iz proste reje NATUR AKTIV
  • po okusu sol in poper LE GUSTO
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava
  1. Šunko dan prej skuhamo v osoljeni vodi 30 minut, po navodilih na embalaži. Prihranimo dva deci kuhane vode, šunko pa ohladimo čez noč v hladilniku.
  2. Pečico segrejemo na 200°C, podolgovat pekač obložimo 2 plastmi peki papirja.
  3. Naslednji dan šunko narežemo na koščke in jih postavimo v večjo skledo. Dodamo na kocke narezan star kruh.
  4. V ponvi na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, da postekleni, nato vmešamo še sesekljan česen. Oboje dodamo v skledo s kruhom in šunko. Dodamo še sesekljan peteršilj, nato pa vse skupaj prelijemo s prihranjeno vodo, v kateri se je kuhala šunka – vode prilijemo po potrebi, odvisno kako suh kruh imamo, uporabimo pa lahko tudi jušno osnovo. Vse skupaj nežno premešamo in pustimo počivati eno uro, da se okusi prepojijo in kruh namoči.
  5. Jajca ubijemo v skledo, začinimo s soljo in poprom, in dobro stepemo. Prilijemo jih h kruhu in vse skupaj premešamo ter pustimo še 10 minut, da se jajca vpijejo v kruh.
  6. Sedaj maso nadevamo v pekač, ki smo ga obložili z 2 plastmi peki papirja. Maso dobro pritisnemo ob robove in ob dno, da dobimo kompaktno štruco. Nato vse skupaj s papirjem vred dvignemo iz pekača ter peki papir na koncih zavijemo kot bonbon ter nato ponovno vstavimo v pekač (lahko naredimo tudi obratno – štruco na peki papirju oblikujemo izven pekača, jo zavijemo v papir in položimo v pekač).
  7. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 40 minut pri 200°C, da se zlato zapeče. Pečeno prato vzamemo iz pečice in pustimo v pekaču ohlajati še 15 minut, preden jo postrežemo, da se štruca učvrsti.
  8. Postrežemo toplo zraven velike sklede solate ali regrata.

Še več slastnih receptov si oglejte na @vibrantplate