Veganska torta črni gozdiček po receptu Vibrant Plate

Porcije: 8
Skupen čas: 80 min
Čas priprave: 35 min
Čas kuhanja: 45 min
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Za biskvit:
  • 2 1/2 lončka moke HAPPY HARVEST
  • 1 lonček kristalnega sladkorja HAPPY HARVEST
  • 1 lonček kakava v prahu BELLA
  • 1 žlička jedilne sode bikarbone SOLVAY
  • 1 žlička pecilnega praška BELLA
  • 1/2 žličke soli LE GUSTO
  • 1 lonček rastlinskega mleka
  • 1 lonček vode
  • 2/3 lončka olja za peko
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 žlici jabolčnega kisa LOMEE
  • -----
  • Za nadev:
  • 350 g češenj
  • 1/2 žlice soka bio limone NATUR AKTIV
  • 2 žlici bio kokosovega sladkorja NATUR AKTIV
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • 2 žlici vode
  • po želji žlička ruma
  • -----
  • Za kremo:
  • 2 pločevinki kokosovega mleka ASIA
  • 1 žlička ekstrakta vanilije
  • 2 žlici sladkorja v prahu AGRAGOLD
  • -----
  • Za dekoracijo:
  • pest svežih češenj
  • košček temne čokolade CHOCEUR
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač za torto (premera 20–22 cm) namastimo in pomokamo.

Priprava biskvita:
V večji skledi gladko zmešamo moko, sladkor, kakav v prahu, sodo bikarbono, pecilni prašek in sol. Pazimo, da ne ostanejo grudice (lahko tudi presujemo skozi cedilo).

V drugi skledi zmešamo mleko, vodo, olje in vaniljo. Mokre sestavine dodamo suhim in premešamo, a ne preveč, le toliko, da nastane gladka zmes. Nazadnje med sestavine vmešamo še kis, dobro premešamo in testo vlijemo v pripravljen pekač (@Vibrantplate sta testo razdelila na tri dele in spekla vsako plast biskvita posebej).

Pekač potisnemo v ogreto pečico in pečemo od 30 do 35 minut. Ali je biskvit pečen, preverimo z zobotrebcem, ki mora ostati gladek, brez ostankov testa.

Pečen biskvit vzamemo iz pečice. 10 minut ga ohlajamo v pekaču, potem pa ga vzamemo iz njega in popolnoma ohladimo na rešetki. Biskvit dvakrat prerežemo, da dobimo tri plasti.

Priprava češnjevega nadeva:
Češnje izkoščičimo in damo v manjši lonec. Na zmernem ognju jih pokuhamo, da začnejo izločati sok, in dodamo limonin sok ter kokosov sladkor. Kuhamo 5 minut in občasno premešamo.

Ko se češnje zmehčajo, jih pretlačimo. Škrob zmešamo z malo vode, vlijemo k češnjam in kuhamo še od 5 do 10 minut, da se nadev nekoliko zgosti. Iz nadeva odvzamemo par žlic izločenega soka, ga zmešamo z rumom in še s kakšno žlico vode. Vse ohladimo.

Priprava stepene smetane:
Iz ohlajene pločevinke kokosovega mleka odvzamemo gosto kremo, vodo pa pustimo (lahko uporabimo v kakšnem smutiju). Z nastavkom za stepanje smetane z mešalnikom kokosovo kremo puhasto stepemo, da dobimo čvrsto smetano s špičkami. Dodamo še vaniljo in sladkor v prahu ter ponovno stepemo. Smetana bo čvrsta in puhasta. .

Sestavimo torto:
Plast biskvita damo v tortni obroč. Okoli biskvita dodamo še acetatno folijo. Biskvit namočimo z nekaj žlicami češnjevega soka ter ga premažemo s kokosovo kremo. Čez kremo damo nekaj žlic češnjevega nadeva. Ponovimo še z drugo in tretjo plastjo biskvita. .
Torto zaključimo s plastjo kokosove smetane.

Torto postavimo za 2 do 4 ure v hladilnik, da se plasti učvrstijo, nato odstranimo tortni obroč in acetatno folijo. .
Torto okrasimo z nekaj svežimi češnjami in sesekljano temno čokolado ter postrežemo.
V hladilniku jo lahko hranimo do 3 dni.

Nasveti:
- En lonček je 230 ml.
- Za lažjo pripravo tortice svetujemo uporabo tortnega obroča in acetatne folije, ki bosta poskrbela za lepe in ločene plasti nadevov.
- Biskvit lahko pripravimo tudi dan vnaprej.
- Ne pozabimo dati kokosovega mleka čez noč v hladilnik, da se bo krema ločila od vode.

Še več slastnih receptov si oglejte na @vibrantplate.