Počasi vzhajana italijanska pica po receptu Vibrant Plate

Porcije: 3
Skupen čas: 60 min
Čas priprave: 50 min
Čas kuhanja: 10 min
Stopnja zahtevnosti: zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Za testo:
  • 3/4 zavojčka suhega kvasa
  • 400 g manitoba moke
  • 1 žlica oljčnega olja
  • -----
  • Za nadev:
  • salama kulen
  • 100 g kuhanega pršuta GUSTO ITALIIANO
  • salama kulen
  • 1 rdeča paprika
  • 1 rdeča čebula
  • 2 - 3 mocarele CARLONI
  • sveža bazilika
  • origano LE GUSTO
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Vodo po potrebi rahlo segrejemo, da postane mlačna, in jo prelijemo čez suhi kvas. Premešamo, pokrijemo in počakamo 10 minut, da se kvas aktivira – pripravljen je, ko se pojavijo mehurčki in nabrekne.

V večjo skledo dodamo moko, sol natresemo ob strani. Prilijemo kvas z vodo in žlico olivnega olja. Z žlico vse skupaj premešamo, dokler se testo ne začne lepiti, nato z roko pregnetemo, a ne preveč – le par minutk, toliko, da nastane gladka kepa testa.

Skledo narahlo premažemo z olivnim oljem in vanjo položimo testo. Dobro pokrijemo s folijo za živila (ne s krpo, saj se bo testo v hladilniku preveč izsušilo) in testo damo naravnost v hladilnik za 18 ur.

Dve uri pred peko testo vzamemo iz hladilnika, ga zvrnemo na pomokan pult in ga brez gnetenja samo oblikujemo v kepo. Če bomo testo gnetli, bomo iz njega iztisnili vse zračne mehurčke.

Testo pustimo na pultu vzhajati dve uri, pri čemer ga samo pokrijemo z narobe obrnjeno skledo, ki bo poskrbela, da se testo ne bo izsušilo in bo na toplem vzhajalo.

Pol ure pred peko segrejemo pečico na 250˚C(če imate program za pico, ga uporabite) ter v pečico hkrati položimo kamen za pico.

Pripravimo nadeve, potem pa testo za pico razdelimo na 2–4 kose (odvisno, koliko pic in kakšne velikosti želimo).

Kos testa z rokami oblikujemo v krog, pazimo, da testa ne gnetemo in ne valjamo, da ohranimo mehurčke. S prsti pritisnemo v testo približno centimeter od roba, okrog in okrog, da okoli testa dobimo lep rob. Potem testo od sredine navzven nežno raztegnemo do želene velikosti pice – če gre, testo položimo čez zaprto pest in v zraku raztegnemo od sredine navzven.

Nato raztegnjeno pico položimo na papir za peko (tako jo bomo lažje premikali), tega pa na ravno desko. Testo poljubno obložimo –premažemo z omako za pico, dodamo salamo, zelenjavo in čez nadrobimo mocarelo ter posujemo origano.

Ko je pica obložena, jo previdno položimo na ogret kamen za pico v pečici in pečemo, dokler se testo spodaj in zgoraj lepo ne zapeče, približno 8 minut.

Pečeno pico previdno vzamemo iz pečice in takoj ponudimo, po njej lahko potrosimo listke sveže bazilike.
Nadaljujemo, da porabimo vse testo.

Nasvet:
Če moke manitoba nimamo pri roki, lahko uporabimo tudi navadno moko, a rezultat ne bo isti, saj manitoba vsebuje več beljakovin in tvori močne glutenske vezi, zato je idealna za počasna vzhajanja.

Še več slastnih receptov si oglejte na @vibrantplate.