Jabolčne rezine s slano karamelo po receptu Vibrant Plate

Porcije: 12
Skupen čas: 115 min
Čas priprave: 30 min
Čas kuhanja: 85 min
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Testo:
  • 2 lončka moke HAPPY HARVEST
  • 1/2 lončka sladkorja NATUR AKTIV
  • 1 žlička soli LE GUSTO
  • 1 žlička mletega cimeta LE GUSTO
  • 200 g bio masla NATUR AKTIV
  • 1/2 lončka sesekljanih orehov pekan HAPPY HARVEST
  • -----
  • Nadev:
  • 700 g (polovica kislih, polovica sladkih) jabolk
  • 1/4 lončka limoninega soka
  • 1/2 lončka javorjevega sirupa
  • 2 žlički mletega cimeta LE GUSTO
  • 1 ščepec soli LE GUSTO
  • -----
  • Karamelni preliv:
  • 200 ml kokosovega mleka
  • 75 g rjavega sladkorja HAPPY HARVEST
  • 1 žlička burbonske vanilije BELLA
  • 1 žlička soli LE GUSTO
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava
  1. Pripravimo testo: v kuhinjski mešalnik damo moko, sladkor, sol in cimet ter premešamo. Dodamo na kocke narezano maslo in pulzno premešamo, da dobimo drobtinasto zmes, ki se začenja prijemati. Maso razdelimo na 2 dela, v en del vmešamo sesekljane orehe pekan.
  2. Pečico segrejemo na 160°C.  Manjši pravokotni pekač obložimo s peki papirjem in dodamo testo brez orehov. S prsti ga pritisnemo ob dno, da dobimo kompaktno testo, nato pa pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 15-20 minut, da se testo nekoliko zapeče.
  3. Ta čas pripravimo še jabolčni nadev: jabolka olupimo, odstranimo semena in jih narežemo na kocke. Damo v posodo in dodamo še limonin sok, javorjev sirup, cimet in sol. Zavremo, nato pa na zmernem ognju med mešanjem kuhamo 10-15 minut, da se jabolka omehčajo in začnejo razpuščati. Posodo odstranimo s štedilnika, nato pa jabolka na hitro pretlačimo, da dobimo delno pire, a ostanejo tudi še kocke. Jabolčni nadev nadevamo čez pečeno testo, čez pa potresemo še preostali del testa s pekan orehi.
  4. Pekač ponovno potisnemo v pečico in pečemo še 40-50 minut, da se testo zlato zapeče.
  5. Pripravimo slano karamelo: Kokosovo mleko vlijemo v posodo, dodamo sladkor in vanilijo. Počasi zavremo, da prične brbotati in med mešanjem na nizkem ognju počasi kuhamo 20-25 minut, da se omaka nekoliko zgosti, a bo še vedno tekoča. Odstranimo z ognja in vmešamo sol (po okusu). Ohladimo in prestavimo v hladilnik – tu bo počakala en teden.
  6. Počakamo, da se kolač popolnoma ohladi – tako bodo rezine držale obliko, nato ga razrežemo, posujemo s sladkorjem v prahu in čez prelijemo slano karamelo. Postrežemo ali shranimo v hladilnik v neprodušno zaprti posodi do 4 dni. Priporočamo, da slano karamelo dodate tik pred postrežbo.

Še več slastnih receptov si oglejte na @vibrantplate