Ajvar

Porcije: 2
Čas priprave: ca. 120 min
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Za ca. 2 srednje velika kozarca za vlaganje:
  • 1 kg dolge rdeče paprike
  • 1 srednje velik jajčevec
  • 3–4 stroki česna
  • 2–3 čiliji
  • ca. 120 ml oljčnega olja CASTELLO
  • ca. 60 ml jabolčnega kisa LOMEE
  • ca. 60 ml vode
  • sol PIRANSKE SOLINE
  • poper LE GUSTO
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Oprano papriko razpolovimo po dolgem in ji odstranimo semena. Polovice z navzdol obrnjenim votlim delom položimo na pekač, ki smo ga obložili z alu folijo. Pri vklopljeni funkciji žara jih v pečici pri 210 °C pečemo približno 10 minut, dokler koža ne počrni in odstopi. Pečeno papriko olupimo in narežemo na kocke. Na kocke narežemo tudi jajčevec, česen grobo sesekljamo, čilije, ki smo jim odstranili semena, pa narežemo na obročke. Narezano zelenjavo skupaj z oljčnim oljem, jabolčnim kisom, vodo, soljo in poprom v ognjevarni posodi pri srednji temperaturi zavremo, nato pa počasi dušimo približno 10 minut. Ko se zelenjava zmehča, vse skupaj dobro pretlačimo, nato ognjevarno posodo prestavimo v pečico, kjer pretlačeno zelenjavo približno 1 uro pečemo pri 180 °C. Občasno premešamo. Ko skoraj vsa tekočina povre, ajvar pa je gost, a še zmeraj tekoč, posodo vzamemo iz pečice. Ajvar pokusimo in ga po potrebi dosolimo in popramo. Nato ga prelijemo v prekuhana kozarca za vlaganje in dobro zapremo. Kozarca postavimo v lonec, ki ga napolnimo z vodo, tako da sta kozarca približno 2 cm pod vodo. Zavremo in kuhamo približno 20 minut, nato lonec odstavimo in kozarca pustimo v vodi, da se ohladita.