Ajvar

Porcije: 2
Skupen čas: 2 h
Čas priprave: 30 min
Čas kuhanja: 100 min
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • 1 kg dolge rdeče paprike
  • 1 srednje velik jajčevec, narezan na kocke
  • 3 stroki česna, grobo sesekljanega
  • 2 čiliji, brez semen, narezani na obročke
  • 120 ml oljčnega olja BELLASAN
  • 60 ml jabolčnega kisa LOMEE
  • 60 ml vode
  • sol PIRANSKE SOLINE
  • poper LE GUSTO
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Papriko razpolovimo po dolgem in ji odstranimo semena. Polovice z navzdol obrnjenim votlim delom položimo na pekač, ki smo ga obložili z aluminijasto folijo. Pri vklopljeni funkciji žara jih v pečici pri 210 °C pečemo približno 10 minut, dokler koža ne počrni in odstopi. Pečeno papriko olupimo in narežemo na kocke.

Papriko, jajčevec, česen in čili skupaj z oljčnim oljem, jabolčnim kisom, vodo, soljo in poprom v ognjevarni posodi pri srednji temperaturi zavremo, nato pa počasi dušimo približno 10 minut. Ko se zelenjava zmehča, vse skupaj dobro pretlačimo, nato ognjevarno posodo prestavimo v pečico, kjer pretlačeno zelenjavo približno 1 uro pečemo pri 180 °C. Občasno premešamo. Ko skoraj vsa tekočina povre, ajvar pa je gost, a še zmeraj tekoč, posodo vzamemo iz pečice. Ajvar pokusimo in ga po potrebi dosolimo in popramo. Nato ga prelijemo v prekuhane kozarce za vlaganje in dobro zapremo. Kozarce postavimo v lonec, ki ga napolnimo z vodo, tako da so kozarci približno 2 cm pod vodo. Zavremo in kuhamo približno 20 minut, nato lonec odstavimo in kozarce pustimo v vodi, da se ohladijo.