Sočen piščančji file z rdečim zeljem in karameliziranimi jabolki

Porcije: 4
Skupen čas: 75 min
Čas priprave: 15 min
Čas kuhanja: 60 min
Stopnja zahtevnosti: preprosto
Sestavine
Sestavine:
  • Piščančji file:
  • 4 piščančji fileji OKUS PODEŽELJA (po 150 g)
  • 50 g masla MILFINA
  • 4 vejice timijana
  • -----
  • Krompirjev pire:
  • 600 g mokastega krompirja
  • 100 ml mleka MILFINA
  • noževa konica nastrganega muškatnega oreščka
  • 50 g masla MILFINA
  • -----
  • Ostalo:
  • 400 g že pripravljenega rdečega zelja GARTEN KRONE
  • 1 jabolko, narezano na krhlje
  • 80 g sladkorja HAPPY HARVEST
  • sol PIRANSKE SOLINE
  • poper LE GUSTO

Priprava:

Priprava

Fileje skupaj z maslom in timijanom vakuumsko zapakiramo v vrečko za sous-vide. Kuhamo jih 60 minut v vodi, ki smo jo s paličnim kuhalnikom sous-vide segreli na 72 °C.

Olupljen krompir razrežemo na četrtine in do mehkega skuhamo v slani vodi. Skupaj pogrejemo mleko, muškatni orešček in maslo. Krompir odcedimo, ga za kratek čas pustimo ležati v loncu, da izpari še preostala tekočina, potem pa ga pretlačimo in zmešamo s segretim mlekom. Na koncu pire solimo in popramo.

Rdeče zelje pogrejemo, jabolčne krhlje pa povaljamo v sladkorju in jih v ponvi (brez maščobe) karameliziramo pri srednji temperaturi.

Po koncu kuhanja meso vzamemo iz vrečke, ga solimo in popramo ter narežemo na zrezke. Rdeče zelje, pire in jabolčne rezine položimo na krožnik. Na zelje damo nekaj piščančjih zrezkov in postrežemo.

Namig: Ko kuhamo s tehniko sous-vide, v lonec vedno natočimo toplo vodo. Tako čas segrevanja občutno skrajšamo.

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!