Rožnat rib-eye steak z njoki in omako iz paradižnikov in belega vina

Porcije: 4
Skupen čas: 105 min
Čas priprave: 30 min
Čas kuhanja: 80 min
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Rib-eye steak:
  • 2 rib-eye steaka (po 300 g)
  • 1 žlice čilijeve začimbne mešanice GOURMET
  • 8 vejic rožmarina, osmukanega
  • 50 g masla MILFINA
  • 2 stroka česna, strta
  • 1 žlica morske soli PIRANSKE SOLINE
  • -----
  • Njoki:
  • 200 g zamrznjene špinače GARTENGOLD
  • 500 g njokov CARLONI
  • 2 žlici masla MILFINA
  • 10 češnjevih paradižnikov
  • -----
  • Omaka:
  • 1 žlica masla MILFINA
  • 1 žlica moke HAPPY HARVEST
  • 100 ml belega vina
  • 300 ml zelenjavne jušne osnove iz jušne kocke LE GUSTO
  • 100 ml sladke smetane MILFINA
  • sol PIRANSKE SOLINE
  • poper LE GUSTO

Priprava:

Priprava

Špinačo odtalimo. Steaka 30 minut pred začetkom kuhanja vzamemo iz hladilnika, ju začinimo s čilijevo začimbno mešanico in obložimo z rožmarinom. Vsakega vakuumsko zapakiramo v svojo vrečko za sous-vide. Lonec napolnimo z vodo, ki jo s paličnim kuhalnikom sous-vide segrejemo na 56 °C. Vstavimo vrečki s steakoma in kuhamo 1 uro in 15 minut.

Za omako v loncu razpustimo maslo, dodamo moko, premešamo in zalijemo z belim vinom. Prilijemo jušno osnovo in sladko smetano ter med mešanjem zavremo, nato pa pustimo, da rahlo vre še 30 minut. Na koncu omako po okusu solimo in popramo.

Steaka vzamemo iz vrečke in ju nekoliko otremo s papirnato kuhinjsko brisačo. V ponvi segrejemo maslo in česen ter steaka na obeh straneh na kratko popečemo. Nato ju pustimo počivati 10 minut.

Njoke skuhamo v slanem kropu. Odcejene na kratko prepražimo na maslu. Dodamo špinačo, razpolovljene češnjeve paradižnike in omako ter na nizki temperaturi kuhamo 5 minut.

Steaka narežemo na trakce in potrosimo z morsko soljo. Njoke postrežemo ločeno.

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!