Rostbif v zeliščno-krušnem plaščku z gratiniranim kraljevskim krompirjem

Porcije: 4
Čas priprave: 1 h za pripravo + 6 h za peko
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Za rostbif:
  • 1 kg rostbifa GOURMET
  • 3 žlice sončničnega olja OSANA
  • 3 žlice gorčice estragon LOMEE
  • 100 g slovenskega čajnega masla MILFINA
  • 200 g krušnih drobtin GOLDÄHREN
  • 3 žlice provansalskih zelišč LE GUSTO
  • sol
  • črni poper LE GUSTO
  • alu folija FOLIO
  • -----
  • Za gratiniran kraljevski krompir:
  • 1 kg krompirja
  • 250 ml dalj časa svežega polnomastnega mleka MILFINA
  • 250 ml trajne smetane za kuhanje MILFINA
  • 1 žlica slovenskega čajnega masla MILFINA
  • 1 strok česna
  • mozzarella v kosu CARLONI (naribana)
  • sol
  • črni poper LE GUSTO
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Rostbif operemo, ga dobro osušimo in mu z ostrim nožem odstranimo belo tkivo na vrhu. Nezačinjenega položimo na rešetko v pečici, ogreti na 60 °C. Pod rešetko postavimo posodo, v katero bo odtekal mesni sok. Rostbif pri 60 °C pečemo vsaj 6 ur (lahko tudi 12 ur). Pomembno je, da je temperatura v pečici stalna.
Pol ure pred koncem peke začnemo s pripravo krompirja. Mleko in smetano zavremo v večji kozici, dodamo maslo in strt česen. Ko se maslo raztopi, dodamo olupljen in na tanke rezine narezan krompir ter kuhamo približno 5 minut. Krompir solimo in popramo, z njega odstranimo strt strok česna ter ga preložimo v pekač, namaščen z maslom. Po jedi posujemo naribano mozarello.
Iz pečice vzamemo rostbif in ga zavijemo v folijo, da ostane topel. Zdaj pečico segrejemo na 180 °C in v njej pečemo krompir, dokler sir ne postane lepe zlato rumene barve.
Tik preden je krompir pečen, iz folije vzamemo rostbif, ga posolimo in popramo ter ga v zelo vroči ponvi na olju z vseh strani na hitro popečemo. Rostbif vzamemo iz ponve, olje zavržemo. Ko se ponev rahlo ohladi, v njej razpustimo 100 g masla, na katerem prepražimo drobtine in zelišča, da rahlo porjavijo. Drobtine solimo in popramo. Rostbif dobro premažemo z gorčico. Maso z drobtinami razporedimo po vrhu rostbifa, nato ga damo še za 2–3 minute v pečico, ki smo jo segreli na 210 °C. Rostbif narežemo na rezine in ga postrežemo skupaj z gratiniranim kraljevskim krompirjem.