Goveji steaki s sladko panceto in grenko čokoladno omako

Porcije: 4
Čas priprave: ca. 60 min
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Za grenko čokoladno omako:
  • 250 ml rdečega vina Ruby Cabernet znamke BURLWOOD
  • 150 ml portskega vina
  • 1 žlica kristalnega sladkorja AGRAGOLD
  • 2 žlici italijanskega temnega balzamičnega kisa CASTELLO
  • 200 ml goveje jušne osnove iz bio jušne kocke NATUR AKTIV
  • 10 g žlahtne temne čokolade s 70 % kakava MOSER ROTH
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 vejica timijana
  • sol PIRANSKE SOLINE
  • poper LE GUSTO
  • -----
  • Za sladko panceto:
  • 200 g pancete Z‘DEŽELE
  • 60 ml javorjevega sirupa
  • -----
  • Za goveje steake:
  • 4 goveji steaki (po 200 g)
  • ekstra deviško oljčno olje CASTELLO
  • sveža zelišča po okusu (npr. rožmarin, timijan, peteršilj)
  • 1 strok česna
  • 2 žlici čajnega masla MILFINA
  • sol PIRANSKE SOLINE
  • poper LE GUSTO
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Grenka čokoladna omaka: Rdeče in portsko vino, sladkor ter kis kuhamo pri srednji temperaturi tako dolgo, da povreta 2/3 tekočine. Nato prilijemo jušno osnovo in kuhamo, da povre še pol tekočine. V vročo omako dodamo fino sesekljano temno čokolado, da se raztopi. Vmešamo še rožmarin in timijan, pokrijemo in pustimo počivati približno 5 minut. Nato omako precedimo, solimo in popramo.
Sladka panceta: Na pekač, obložen s papirjem za peko, razporedimo rezine pancete. Premažemo jih z javorjevim sirupom in približno 15 minut pečemo v pečici, segreti na 180 °C. Nato rezine obrnemo, znova premažemo z javorjevim sirupom in pečemo še 10 minut.
Goveji steaki: V ponvi na vročem olivnem olju dobro opečemo steake, približno 3 minute na vsaki strani. Nato temperaturo znižamo in v ponev dodamo zelišča, česen ter maslo. Zrezke večkrat prelijemo z masleno omako. Ko so pečeni, jih vzamemo iz ponve, zavijemo v alufolijo in pustimo počivati približno 5 minut. Nato jih še solimo in popramo. Krožnik najprej okrasimo s čokoladno omako, nato nanj položimo steak, na vrh pa še rezino popečene pancete.

Namig: Zraven se najbolje podajo krompirjevi ocvrtki.