Goveja taljata z gorgonzolinim maslom in špargljevo rižoto

Porcije: 4
Čas priprave: 40 min
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Za rižoto:
  • 500 g zelenih špargljev
  • oljčno olje CASTELLO
  • 1 čebula
  • 320–400 g riža ALINO
  • 100 ml belega vina (npr. laški rizling)
  • 750 ml jušne osnove iz zelenjavne jušne kocke LE GUSTO
  • 80 g masla MILFINA
  • 50 g sira Grana Padano znamke CUCINA NOBILE
  • -----
  • Za gorgonzolino maslo:
  • 100 g gorgonzole CUCINA
  • 150 g masla MILFINA (sobne temperature)
  • -----
  • Za govejo taljato:
  • 2 steaka iz rostbifa MDK
  • 2 žlici oljčnega olja CASTELLO
  • 2 žlici masla MILFINA
  • sol PIRANSKE SOLINE
  • poper LE GUSTO
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Rižota:
Šparglje po potrebi olupimo in jim odrežemo olesenele konce. Vršičke pustimo cele, stebla pa narežemo na tanke kolobarje. Vršičke skuhamo al dente v slani vodi, nato jih speremo pod hladno vodo in damo na stran. V loncu na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo špargljeve kolobarje in riž ter zalijemo z vinom. Med kuhanjem postopoma in ob stalnem mešanju dolivamo jušno osnovo. Kuhamo tako dolgo, da je riž skuhan al dente. Nato umešamo 40 g masla, sveže nastrgan sir Grana Padano ter sol in poper po okusu. V ponvi na preostanku masla na kratko prepražimo špargljeve vršičke, s katerimi okrasimo rižoto.

Gorgonzolino maslo:
Gorgonzolo zdrobimo in jo skupaj z zmehčanim maslom z leseno kuhalnico pretlačimo skozi gosto cedilo. Zmes začinimo s poprom, jo s pomočjo kuhinjske folije zvijemo v zvitek in pustimo v hladilniku, da se strdi.

Goveja taljata (srednje pečena):
Steake pustimo pol ure počivati na sobni temperaturi. Na močno segreti ponvi z debelim dnom močno segrejemo še oljčno olje. Na olje položimo steaka in ju obrnemo vsakih 30 sekund. Po približno 3 minutah dodamo maslo in z njim večkrat prelijemo meso. Pečemo še približno 3 minute, nato meso vzamemo iz ponve in ga zavitega v alu folijo pustimo počivati 5 minut. Potem ga solimo in popramo ter narežemo na trakove, ki jih z rezino gorgonzolinega masla postrežemo k pripravljeni rižoti.

 

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!