Velikonočna šunka v hrustljavem plaščku

Porcije: 1
Čas priprave: 1 h + 2–4 h za počivanje in vzhajanje testa
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • 1 velikonočna šunka s kostjo znamke KRAS
  • 80 g kvasa
  • 4 čajne žličke kristalnega sladkorja DIAMANT
  • 1440 g gladke moke KORNGOLD
  • približno 800 ml vode
  • 4 čajne žličke soli
  • malo sončničnega olja OSANA
  • kumina, janež, koriander ali komarček (po želji)
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

V posodi gladko zmešamo nadrobljen kvas, sladkor, 720 g presejane moke in 800 ml vode. Po masi posujemo preostalih 720 g presejane moke in po njej previdno potrosimo sol. Pri tem pazimo, da sol ne pride v stik s kvasom. Tako pripravljeno prvo testo pustimo počivati 1–3 ure.
Preden testo zamesimo, ga lahko po želji začinimo s kumino, janežem, koriandrom ali komarčkom. Mesimo ga približno 5 minut. Ko postane dovolj gladko in voljno, da se ne oprijema rok ali sklede, ga oblikujemo v kepo, položimo v skledo, poškropimo z malo olja ter pokrijemo z gospodinjsko folijo. Počivati ga pustimo približno 1 uro.
Ko testo naraste na dvojno velikost, ga na pomokani površini razvaljamo na centimeter debelo in vanj ovijemo šunko. Robove dobro stisnemo, vse skupaj pa premažemo še z malo vode, da se testo med peko ne bo razprlo. Ovito šunko položimo v namaščen in pomokan pekač, tako da so robovi spodaj. Pekač postavimo v pečico, segreto na 180 °C, in pečemo približno uro in pol, da testo postane zlato rumeno. Pečeno šunko v plaščku preložimo na servirni krožnik in jo razrežemo na rezine. Ponudimo še toplo.