Pečena stegna divjega zajca v višnjevi omaki

Porcije: 4
Čas priprave: 100–120 min
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • 4 stegna divjega zajca s kostjo ALPIKA
  • 2 korenčka
  • 2 čebuli
  • 1 žlica gladke moke KORNGOLD
  • 4 žlice rastlinskega olja OSANA
  • 1 žlica paradižnikove mezge CARLONI
  • 600 ml rdečega vina Cabernet sauvignon & Merlot LJUTOMERČAN
  • 1 l goveje juhe ali jušne osnove iz goveje jušne kocke MAGGI
  • 2 lovorjeva lista LE GUSTO
  • 220 g višenj iz višnjevega kompota GARTENGOLD
  • 100 ml soka višnjevega kompota GARTENGOLD
  • 100 g sladkorja v prahu DIAMANT
  • 100 ml sladke smetane MILFINA
  • sol
  • črni poper LE GUSTO
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Pečico segrejemo na 170 °C, vklopimo zgornje in spodnje gretje. Zajčja stegna dobro osušimo s papirnato brisačo. Če opazimo kite, jih odstranimo. Korenček operemo, olupimo in narežemo na koščke. Olupimo še čebulo in jo sesekljamo. Zajčja stegna dobro začinimo s poprom in soljo ter jih pomokamo. V večji ognjevarni posodi segrejemo olje in pri zmerni temperaturi popečemo stegna na obeh straneh (3 minute na vsaki strani). Nato jih vzamemo iz posode in damo na stran.
V posodo z oljem stresemo narezan korenček in čebulo, pražimo 2 minuti, umešamo paradižnikovo mezgo in še malo pražimo. Zalijemo z nekaj rdečega vina, zavremo in kuhamo tako dolgo, da tekočina povre. Vino dolijemo še dvakrat in postopek ponovimo. Nato damo stegna nazaj v posodo, jih zalijemo z govejo jušno osnovo, zavremo ter dodamo lovorjeva lista. Vse skupaj pokrijemo, postavimo v pečico na srednjo rešetko in pečemo 40–60 minut.
Višnje iz kompota odcedimo, sok, ki ostane, damo na stran. V drugem loncu segrejemo sladkor v prahu, da se stopi v svetlorjavo karamelo. Nato ga zalijemo s 100 ml rdečega vina in 100 ml višnjevega soka ter pri srednji temperaturi kuhamo 10 minut, da se omaka zgosti. Dodamo višnje in lonec odstavimo s štedilnika.
Stegna vzamemo iz posode in jih damo na stran. Omako pretlačimo skozi fino cedilo in jo vlijemo nazaj v lonec. Počakamo, da zavre, in kuhamo 8 minut. Nato prilijemo sladko smetano in počasi kuhamo še 5 minut. Stegna pogrejemo v vroči omaki in jih postrežemo s še toplimi višnjami. 

 

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!