Kronce s šunko in sirom

Porcije: 13
Skupen čas: 135 min
Čas priprave: za vzhajanje testa 90 min
Čas kuhanja: ca. 45 min
Stopnja zahtevnosti: zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • pol kocke kvasa FALA
  • 1 čajna žlička cvetličnega medu GRANDESSA
  • 220 ml polnomastnega mleka MILFINA
  • 500 g gladke pšenične moke KORNGOLD
  • 2 bio jajci NATUR AKTIV
  • 1 čajna žlička soli PIRANSKE SOLINE
  • 100 g čajnega masla MILFINA
  • malo stopljenega masla MILFINA za mazanje testa
  • 200 g šunke
  • 200 g ementalca MILFINA
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

V skledi zmešamo kvas, med in 200 ml mlačnega mleka, pokrijemo in pustimo počivati na toplem približno 5 minut. Nato vmešamo moko, 1 jajce, sol in zmehčano maslo. Vse skupaj zamesimo v testo, ki ga pustimo vzhajati v pokriti skledi na toplem približno 1 uro. Na pomokani delovni površini ga razdelimo na pol, polovički pa razvaljamo v približno 30 x 45 cm velika pravokotnika, ki ju premažemo s stopljenim maslom in obložimo z na kocke narezano šunko ter naribanim sirom. Desno tretjino pravokotnika prepognemo proti polovici, nato pa čeznjo prepognemo še levo tretjino, da dobimo tri plasti testa. Tako pripravljen zavitek še enkrat utrdimo z valjarjem, nato pa ga vzdolž daljše strani razrežemo na približno 5 cm široke trakove. Vsakega posebej spiralno zvijemo in sklenemo v kronice. Pri tem konce trakov močno stisnemo, da se dobro sprimejo. Postopek ponovimo še z drugim pravokotnikom testa. Pripravljene kronice položimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo počivati približno 30 minut. Medtem segrejemo pečico na 180 °C. Preostalo mleko zmešamo z 1 jajcem in kronice premažemo. Čez potresemo še malo naribanega sira in pečemo približno 25 minut.