Jelenova pečenka ob stročjem fižolu s tirolsko slanino

Porcije: 4
Čas priprave: 2,5 h
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Za jelenovo pečenko:
  • 1 kg jelenovega plečeta brez kosti ALPIKA
  • 2 žlici oljčnega olja CASTELLO
  • 3 čebule
  • 2 korenčka
  • 300 g gomolja zelene
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica sladkorja v prahu DIAMANT
  • 1 žlica paradižnikove mezge CARLONI
  • 250 ml rdečega vina
  • 500 ml jušne osnove iz goveje jušne kocke LE GUSTO
  • brinove jagode
  • lovorjevi listi LE GUSTO
  • 2 žlici brusničnega džema GRANDESSA
  • sol
  • celi poper v mlinčku LE GUSTO
  • -----
  • Za stročji fižol:
  • 400 g zamrznjenega stročjega fižola GARTENGOLD
  • 80 g tirolske prekajene slanine HERZHAFTE ALPENKÜCHE
  • 1 čebula
  • 1 žlica masla MILFINA
  • sol
  • celi poper v mlinčku LE GUSTO
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Jelenova pečenka:
Jelenovo pleče v veliki ognjevarni posodi na vročem olju najprej z vseh strani dobro opečemo, nato ga vzamemo iz posode, z vseh strani solimo in popramo ter damo na stran. V posodi na preostanku maščobe na kratko prepražimo čebulo, korenje in zeleno, ki jih prej narežemo na kocke. Dodamo in na kratko popražimo še olupljena cela stroka česna, nato umešamo sladkor in počakamo, da karamelizira. Dodamo mezgo in vse skupaj postopoma zalivamo z vinom. Kuhamo približno 5 minut. Prilijemo jušno osnovo in zavremo, nato meso vrnemo v posodo in vse skupaj pokrito pečemo v pečici pri 170 °C. Po približno 2 urah meso vzamemo iz posode in ga do serviranja pustimo počivati na toplem. Posodo z zelenjavo prestavimo na kuhalno ploščo. Omaki z zelenjavo dodamo 5 brinovih jagod, 3 zrna popra in 2 lovorjeva lista ter jo kuhamo še 15 minut. Omako precedimo, pri čemer zelenjavo dobro pretlačimo skozi cedilo. Na koncu ji primešamo še brusnični džem ter jo po okusu začinimo s soljo in poprom.

Stročji fižol:
Stročji fižol na hitro pokuhamo v slanem kropu, nato ga odcedimo in v cedilu prelijemo z ledeno hladno vodo. Slanino in čebulo narežemo na majhne kocke in jih prepražimo na maslu. Dodamo in na hitro prepražimo še odcejen fižol, popramo in po potrebi dosolimo.

 

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!