Skutna kocka z mariniranimi šparglji na zeleni juhi

Porcije: 4
Čas priprave: 2,5 h
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Za skutno kocko:
  • 25 g nesoljenih pistacij STUDIO
  • 250 g pasirane skute MILFINA
  • 1 žlica bio kisle smetane NATUR AKTIV
  • 1 limona
  • 1 list želatine
  • 1 čajna žlička sesekljanega drobnjaka in timijana
  • folija za živila FOLIO
  • sol
  • poper LE GUSTO
  • -----
  • Za marinirane šparglje in zeleno juho:
  • 10 zelenih špargljev (4 za marinado, 6 za juho)
  • 1 limona
  • 3 žlice oljčnega olja MINOS
  • 1 šalotka (ali pol male čebule)
  • 1 žlica balzamičnega kisa CASA CANDIOTTI (npr. belega)
  • 1 žlica jabolčnega kisa LOMEE
  • sol
  • beli poper LE GUSTO
  • * V Hoferju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših poslovalnicah.

Priprava:

Priprava

Skutna kocka:
Pistacije v ponvi na hitro popražimo in jih pustimo, da se ohladijo. Skuto pretlačimo skozi cedilo, da je lepo gladka in brez grudic, dodamo kislo smetano, malo limoninega soka ter solimo in popramo po okusu. List želatine namočimo v hladni vodi, da nabrekne, nato ga ožamemo, stopimo nad soparo in primešamo k skutni zmesi. Dodamo še nasekljane ohlajene pistacije, drobnjak in timijan, premešamo ter zmes vlijemo v pravokotni model, ki smo ga obložili s folijo za živila. Skutno zmes damo za 2 uri v hladilnik. Ko se ohladi, jo previdno vzamemo iz modela in z ostrim nožem narežemo na večje kocke.

Marinirani šparglji in zelena juha:
Špargljem odrežemo olesenele dele in jih po potrebi olupimo. Pripravimo visok lonec z osoljeno vodo, ki smo ji dodali malo limoninega soka. Ko voda zavre, v lonec pokončno postavimo šparglje, tako da so stebla v vodi, vršički pa gledajo iz vode. Kuhamo jih 3–4 minute, nato jih odcedimo in na hitro ohladimo pod mrzlo vodo. Vodo, v kateri so se kuhali, ohladimo in shranimo za pripravo marinade in zelene juhe.
Za marinado v posodi zmešamo 50 ml ohlajene vode, v kateri so se kuhali šparglji, oljčno olje, na drobno sesekljano šalotko ter balzamični in jabolčni kis. Marinado solimo in popramo po okusu ter vanjo položimo 6 vršičkov ter 4 kuhane in ohlajene šparglje, ki smo jih narezali na približno 3 cm dolge kolobarje. Marinirane šparglje pred serviranjem položimo na skutno kocko.
V posodi s paličnim mešalnikom pretlačimo ostale ohlajene šparglje in 300 ml ohlajene vode, v kateri so se kuhali. Juho precedimo skozi gosto cedilo, popramo
in po potrebi dosolimo.