Hladna poletna juha ter svinjski zrezki v vinski omaki s suhimi slivami in zelenjavo na pečeni papriki

Porcije: 4
Čas priprave: 2–3 h
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Za hladno poletno juho:
  • 2 papriki
  • 2 srednje veliki kumari
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 2 paradižnika
  • oljčno olje CASTELLO
  • 2 žlici skute MILFINA
  • 3 listi bazilike
  • sol
  • sveže mleti poper LE GUSTO
  • -----
  • Za zrezke v omaki:
  • 150 g suhih sliv HAPPY HARVEST
  • 200 ml rdečega vina Cabernet & Merlot GAŠPER
  • 600 g svinjskih zrezkov OKUS PODEŽELJA
  • oljčno olje CASTELLO
  • jušna osnova iz jušne kocke LE GUSTO
  • sol
  • poper LE GUSTO
  • -----
  • Za zelenjavo na pečeni papriki:
  • 4 velike rdeče paprike
  • papir za peko FOLIO
  • 100 g korenja
  • 150 g bučk
  • 80 g zelene paprike
  • 50 g pora
  • oljčno olje CASTELLO
  • sol
  • poper LE GUSTO
  • * V Hoferju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših poslovalnicah.

Priprava:

Priprava

Hladna poletna juha:
Oprano in očiščeno zelenjavo pretlačimo v multipraktiku. Solimo in popramo po okusu ter dodamo malo oljčnega olja. K juhi postrežemo skutni cmok, ki ga pripravimo tako, da zmešamo skuto, sesekljano baziliko, sol in poper ter z roko oblikujemo kroglico.

Svinjski zrezki v vinski omaki s suhimi slivami:
Slive 1–2 uri namakamo v rdečem vinu, nato jih skupaj z rdečim vinom na nizki temperaturi dušimo 15 minut. Kuhane pretlačimo s paličnim mešalnikom, da dobimo slivovo pasto. Zrezke solimo in popramo. Najprej jih na vročem olju z obeh strani samo na hitro popečemo. Nato jih zalijemo s 100 ml jušne osnove, ki ji dodamo žlico slivove paste, ter jih dušimo 15–25 minut, da se meso zmehča. Med dušenjem po potrebi dolijemo še malo jušne osnove.

Zelenjava na pečeni papriki:
Rdeče paprike cele položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in jih v pečici pri 180 °C pečemo 10 minut. Med peko jih enkrat obrnemo. Korenje, bučke in zeleno papriko narežemo na majhne kocke, por pa na kolobarje. Tako pripravljeno zelenjavo na hitro skuhamo v slanem kropu in po kuhanju dobro odcedimo. Ko so paprike pečene, počakamo, da se malo ohladijo. Nato jih olupimo, po dolžini zarežemo skoraj do peclja in odstranimo pečke. Zgornjo polovico paprike zvijemo, spodnjo pa napolnimo s kuhano zelenjavo, ki jo popopramo in pokapamo z malo oljčnega olja.

 

Minister za zdravje opozarja, da prekomerno uživanje alkohola lahko škoduje zdravju.