Pahljačasti krompirji na žaru z domačo peperonato

Porcije: 4
Skupen čas: 80 min
Čas priprave: 20 min
Čas kuhanja: 60 min
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Krompirji:
  • 4 čvrsti krompirji (po približno 160 g)
  • 2 stroka česna
  • 50 ml bio grškega oljčnega olja NATUR AKTIV
  • 2 vejici svežega rožmarina
  • 1 ščep soli LE GUSTO
  • -----
  • Peperonata:
  • 1 rdeča paprika
  • 1 rumena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 2 čebuli
  • 5 paradižnikov (približno 500 g)
  • 2 stroka česna
  • 1 jušna žlica sladkorja HAPPY HARVEST
  • pol čajne žličke bio zdrobljenega čilija NATUR AKTIV
  • 2 jušni žlici belega vinskega kisa LOMEE
  • 2 vejici timijana
  • malo oljčnega olja za pečenje
  • sol in poper LE GUSTO
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava
  1. Krompirje po potrebi olupimo (mlade samo dobro oščetkamo in operemo) in narežemo na tanke lističe. Ne prerežemo jih do konca, ampak pustimo, da se spodaj držijo skupaj. Pomagamo si lahko tako, da krompir položimo med dve leseni kitajski paličici, ki preprečujeta, da bi nož zdrsnil do konca.
  2. Za marinado stisnemo česen ter ga zmešamo z malo oljčnega olja in osmukanimi listki rožmarina.
  3. Narezane krompirje prelijemo z marinado, jih položimo na pekač, primeren za žar, ter jih indirektno, ob strani žara, pečemo približno eno uro.
  4. Papriko narežemo na rezine, čebulo na trakove, paradižnike pa na osminke. Česen grobo nasekljamo.
  5. Malo oljčnega olja segrejemo v širokem loncu. Dodamo narezano zelenjavo in druge sestavine, dobro začinimo s soljo in poprom ter pokrito na srednjem ognju pražimo kakšnih 15 minut.
  6. Peperonato nadevamo na ogret pladenj in obložimo s hrustljavo pečenimi krompirji.

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju! 

ZANIMIVO
Povprečni Slovenec na leto poje kar 67 kilogramov krompirja!