Nacufana svinjina v pivu s cacikijem

Porcije: 8
Skupen čas: 1 dan, 8 ur in 30 min
Čas priprave: 30 min
Čas kuhanja: Mariniranje: 1 dan, Kuhanje: 6 h
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • 1.5 kg svinjske vratovine brez kosti v kosu
  • 50 g kristalnega sladkorja HAPPY HARVEST
  • 25 g soli LE GUSTO
  • 4 vejice rožmarina
  • 1 jušna žlica bio origana NATUR AKTIV
  • 5 dl piva (in še nekaj dodatnega za dolivanje)
  • 5 dl jabolčnega soka PURE FRUITS
  • -----
  • Caciki:
  • 2 kumari
  • 4 stroke česna
  • 250 g grškega jogurta LYTTOS
  • sol LE GUSTO
  • -----
  • Drugo:
  • 8 hamburger bombet OKUS TRADICIJE
  • 100 g BBQ-omake
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava
  1. Sladkor, sol, osmukan rožmarin in origano zmešamo za zeliščno oblogo. Z njo dobro natremo meso. Tesno ga ovijemo s folijo in za 24 ur postavimo v hladilnik.
  2. Naslednji dan meso 1 uro pred pripravo vzamemo iz hladilnika. Pivo in jabolčni sok zmešamo in zlijemo v veliko ognjevarno posodo. Dodamo meso, ga potopimo v tekočino ter indirektno (počasi) pripravljamo na žaru pri nižji temperaturi. Temperatura žara naj bi znašala le 130 °C.
  3. Meso večkrat obrnemo in prelivamo s tekočino. Če ta povre, prilijemo še malo piva. Po približno 6 urah (temperatura v sredici mesa mora znašati okoli 90 °C) meso vzamemo iz tekočine. To prihranimo, meso pa damo za eno uro počivati v toplo pokrito termo posodo.
  4. Za caciki naribamo kumare in začinimo z eno jušno žlico soli. Kumare pustimo počivati 30 minut, nato jih z rokami dobro ožamemo. Česen stisnemo ter zmešamo z jogurtom in ožetimi kumarami.
  5. Meso z dvema vilicama nacufamo in namočimo s prihranjenim sokom. Krušne hlebčke prerežemo in jih na prerezani strani na hitro popečemo na žaru. Premažemo jih z BBQ-omako ter jih obložimo z nacufano svinjino in cacikijem.

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!

NAMIG
Caciki je na splošno zelo uporabna, predvsem pa sveža omaka ali celo pomaka za z žarom obarvane poletne dni. Kombinirate jo lahko z vsemi vrstami mesa in zelenjave.