Goveji vrat z žara s testeninsko solato

Porcije: 4
Čas priprave: 3,5 h
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Za goveji vrat:
  • 4 kosi ekološkega govejega vratu EKODAR (po 250–300 g)
  • 2 čajni žlički soli PIRANSKE SOLINE
  • 2 čajni žlički popra LE GUSTO
  • 2 čajni žlički mlete sladke paprike LE GUSTO
  • 2 čajni žlički majarona LE GUSTO
  • 2 čajni žlički sesekljanega svežega rožmarina
  • 4 žlice omake za žar BBQ
  • 3 žlice cvetličnega medu GRANDESSA
  • 4 žlice gorčice LOMEE
  • -----
  • Za testeninsko solato:
  • 500 g bio peresnikov NATUR AKTIV
  • 80 ml oljčnega olja CASTELLO
  • 1 strok česna
  • 1 čajna žlička origana LE GUSTO
  • 1 čajna žlička sladkorja DIAMANT
  • 1 žlica balzamičnega kisa CASTELLO
  • 100 g rdeče paprike
  • 80 g sušenih paradižnikov CUCINA NOBILE
  • 70 g rukole
  • pol svežnja sveže bazilike
  • 40 g pinjol HAPPY HARVEST
  • 50 g črnih oliv LYTTOS
  • sir Grana Padano znamke CUCINA NOBILE
  • sol PIRANSKE SOLINE
  • poper LE GUSTO
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Goveji vrat:
Z mesa po potrebi odstranimo belo tkivo. Sol, grobo mleti poper, mleto papriko, majaron in rožmarin zmešamo, da dobimo začimbno mešanico, s katero dobro natremo meso. V okroglem žaru na levi strani pripravimo gnezdo z žerjavico za indirektni način peke. Ko je žar segret na približno 110 °C, meso položimo na desno stran rešetke in žar pokrijemo s pokrovom. Meso na vsaki strani pečemo približno 1 uro.
V posodi zmešamo omako za žar, med in gorčico ter s to mešanico premažemo meso, ki ga nato na vsaki strani pečemo še pol ure.

Testeninska solata:
Testenine skuhamo v slanem kropu po navodilih na embalaži, nato jih odcedimo, ohladimo in damo v večjo posodo. Iz oljčnega olja, strtega česna, origana, sladkorja in balzamičnega kisa pripravimo marinado, ki jo prelijemo po testeninah. Dodamo še očiščeno in na kocke narezano papriko, na trakove narezane sušene paradižnike, narezano rukolo, sesekljano baziliko, pinjole in olive. Solato solimo in popramo po okusu, jo dobro premešamo ter pustimo v hladilniku počivati vsaj 2 uri. Preden postrežemo, jo potrosimo s sveže nastrganim sirom Grana Padano.