Pokrita jabolčna pita

Porcije: 1
Čas priprave: ca. 105 min (brez ohlajanja)
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • bio maslo NATUR AKTIV za namastitev pekača
  • gladka moka KORNGOLD za pomokanje pekača
  • sladkor v prahu za okrasitev pite
  • -----
  • Za testo:
  • 300 g gladke moke KORNGOLD
  • 200 g bio masla NATUR AKTIV
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • ščepec soli PIRANSKE SOLINE
  • 1 bio jajce NATUR AKTIV
  • -----
  • Za nadev:
  • 1 kg jabolk
  • sok 1 limone
  • 100 g bio suhih brusnic NATUR AKTIV
  • 2 čajni žlički cimeta LE GUSTO
  • 100 g bio mletih mandljev NATUR AKTIV
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših poslovalnicah.

Priprava:

Priprava

Iz moke, masla, sladkorja, soli in jajca zamesimo testo. Razdelimo ga na dva dela, in sicer na 1/3 in 2/3, ter oblikujemo kepi. Vsako posebej zavijemo v živilsko folijo in postavimo v hladilnik za 20 minut. Medtem olupimo jabolka in jim odstranimo peške. Narežemo jih na koščke in pokapamo z limoninim sokom. Primešamo brusnice, cimet in mlete mandlje. Pečico segrejemo na 200 °C (na 180 °C, če pečemo s funkcijo kroženja vročega zraka) ter namastimo in pomokamo okrogel pekač premera 28 cm s snemljivim obodom. Najprej razvaljamo večjo kepo testa. Razvaljano testo položimo na pekač ter ga z dlanmi pritisnemo ob dno in obod. Na dnu ga preluknjamo z vilicami in nadevamo z jabolčnim nadevom. Nato čez nadev s pomočjo valjarja položimo razvaljano manjšo kepo testa. Pri tem pazimo, da je nadev povsod lepo prekrit. Testo na vrhu preluknjamo z vilicami, ob robu pa ga stisnemo skupaj s testom na dnu. Pekač s pito položimo v srednji del pečice in pečemo približno 45 minut. Ko se ohladi, snamemo obod in potresemo s sladkorjem v prahu.