Pariška rožica

Porcije: 4
Čas priprave: ca. 45 min (brez peke in ohlajanja)
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • 200 g gladke moke KORNGOLD
  • 200 g finega kristalnega sladkorja
  • sol PIRANSKE SOLINE
  • 180 g čajnega masla MILFINA
  • 200 ml vode
  • 1 kg jabolk
  • 2 žlici limoninega soka
  • 125 ml sladke smetane OMIRA
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših poslovalnicah.

Priprava:

Priprava

Moko zmešamo s 50 g sladkorja in malo soli. Dodamo 100 g na koščke narezanega masla, prilijemo hladno vodo ter hitro zgnetemo. Testo oblikujemo v kepo, zavijemo v živilsko folijo in damo počivat v hladilnik za približno pol ure. Medtem olupimo jabolka. Odstranimo jim peške in jih narežemo na četrtine. Dva krhlja razrežemo na tretjine in pokapamo z limoninim sokom. V loncu raztopimo 150 g sladkorja. Ko karamelizira, ga previdno prelijemo v okrogel pekač premera 28 cm. V pekač čim bolj skupaj zložimo jabolčne krhlje, pri čemer naj bo zaobljeni del obrnjen navgor. Manjše luknje zapolnimo z manjšimi koščki jabolk. Po vrhu razporedimo 80 g na koščke narezanega masla. Testo razvaljamo v krog. Položimo ga čez jabolka in z dlanmi pritisnemo ob dno. Pečemo približno 40 minut v pečici, segreti na 200 °C (na 180 °C, če pečemo s funkcijo kroženja vročega zraka). Ko je pita pečena, jo nekoliko ohladimo in previdno obrnemo. Postrežemo z rahlo sladkano stepeno smetano.