Meden jabolčni narastek

Porcije: 4
Čas priprave: ca. 1 ura
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • 1 bio limona
  • 3 1/2 kiselkasta jabolka
  • 100 g cvetličnega medu GRANDESSA
  • 1 žlica čajnega masla MILFINA za namastitev pekača
  • 3 bio jajca NATUR AKTIV
  • 100 g finega kristalnega sladkorja
  • 125 g gladke moke KORNGOLD
  • 125 g čajnega masla MILFINA sobne temperature
  • sladkor v prahu za okrasitev narastka
  • 1 ščepec soli PIRANSKE SOLINE
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Limono operemo pod vročo vodo, nastrgamo lupinico in iztisnemo sok. Olupimo 3 jabolka in jim odstranimo peške. Narežemo jih na kocke ter zmešamo z medom in 2 žlicama limoninega soka. V loncu segrejemo vodo za vodno kopel. Pečico segrejemo na 200 °C (na 180 °C, če pečemo s funkcijo kroženja vročega zraka).

Z 1 žlico masla namastimo pekač za narastke premera 20 cm. Ločimo rumenjake od beljakov. V skledi penasto umešamo maslo, rumenjake in sladkor. Dodamo moko in narezana jabolka. Beljake s ščepcem soli stepemo v čvrst sneg. V maso z moko in rumenjaki najprej umešamo tretjino snega, nato pa z metlico za stepanje umešamo še preostali del. Pripravljeno maso prelijemo v pekač za narastek. Položimo ga na sredo nekoliko večjega pekača z visokim robom in pripravimo vodno kopel – okrog manjšega pekača nalijemo vrelo vodo, tako da bo voda segala približno centimeter in pol pod rob. Pečemo 45 minut v srednjem delu pečice.

Polovico jabolka operemo, odstranimo peške, razpolovimo in narežemo na rezine. Preden postrežemo, narastek potresemo s sladkorjem v prahu in okrasimo s svežimi jabolčnimi rezinami.