Jabolčni zavitek

Porcije: 1
Čas priprave: ca. 1 ura (brez peke in hlajenja)
Stopnja zahtevnosti: zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • gladka moka KORNGOLD, da pomokamo kuhinjsko krpo
  • sladkor v prahu za okrasitev zavitka
  • 2 žlici čajnega masla MILFINA za namastitev pekača
  • -----
  • Za testo:
  • 150 g gladke moke KORNGOLD
  • 20 ml rastlinskega olja OSANA
  • 1 čajna žlička soli PIRANSKE SOLINE
  • 1 rumenjak bio jajca NATUR AKTIV
  • 70 ml mlačne vode
  • 2 žlici rastlinskega olja OSANA, da premažemo testo
  • -----
  • Za nadev:
  • 100 g suhih brusnic HAPPY HARVEST
  • 20 ml ruma
  • 100 g celih mandljev HAPPY HARVEST
  • 175 g čajnega masla MILFINA
  • 1,5 kg jabolk
  • sok 1 limone
  • 1 žlica mletega cimeta LE GUSTO
  • 100 g krušnih drobtin KORNGOLD
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Sestavine za testo s kuhinjskim mešalnikom zgnetemo v testo, ki ga nato še enkrat pregnetemo z rokami. Oblikujemo ga v kepo, premažemo z oljem in pustimo počivati 30 minut. Suhe brusnice namočimo v rum, da se zmehčajo. Mandlje sesekljamo. V ponvi segrejemo 100 g masla in na njem prepražimo drobtine. Ko postanejo zlato rjave, jih damo na stran in počakamo, da se ohladijo. Jabolka olupimo, odstranimo peške, narežemo na krhlje, te pa na rezine. Pokapamo jih z limoninim sokom ter zmešamo s cimetom, mandlji in namočenimi brusnicami. Raztopimo 75 g masla.

Pečico segrejemo na 210 °C (na 190 °C, če pečemo s funkcijo kroženja vročega zraka) in z maslom namastimo pekač. Razgrnemo in pomokamo kuhinjsko krpo, veliko približno 80 x 100 cm. Na sredo položimo kepo testa. Razvaljamo jo v približno 60 cm dolg trak, ki ga z rokami čim bolj tanko razvlečemo. Debelejši rob testa odrežemo, preostali del pa premažemo z raztopljenim maslom. Na spodnjo tretjino testa razporedimo pražene drobtine, čez pa jabolčni nadev. Nadevano testo s pomočjo krpe zvijemo, položimo v pekač, premažemo z raztopljenim maslom in pečemo v srednjem delu pečice približno 40 minut. Ko je zavitek pečen, ga še enkrat premažemo z raztopljenim maslom in pustimo, da se ohladi. Pri nanašanju masla si lahko pomagamo s čopičem. Preden zavitek postrežemo, ga okrasimo s sladkorjem v prahu.

Namig: K zavitku se odlično poda tudi kremasto stepena sladka smetana z vanilijevim sladkorjem.

 

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!