Mlečni riž z breskovim kompotom

Porcije: 4
Čas priprave: ca. 25 min
Sestavine
Sestavine:
  • pol stroka burbonske vanilije
  • 1 l polnomastnega mleka MILFINA
  • 5 plodov kardamoma
  • 200 g riža ALINO
  • 600 g breskev
  • 1 bio limona
  • 125 g kristalnega sladkorja DIAMANT
  • 200 ml vode
  • 10 ml breskovega likerja
  • nesoljene pistacije SNACK FUN
  • sol PIRANSKE SOLINE
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Vanilijev strok prerežemo po dolgem, z nožem iz njega postrgamo sredico in jo vmešamo v mleko. Dodamo plodove kardamoma, ki jih najprej rahlo stisnemo, da počijo in se odprejo. Dodamo še ščepec soli. Mleko z rižem zavremo ter kuhamo pri najnižji temperaturi približno 15 minut. Nato lonec pokrijemo in pustimo, da se mlečni riž ohladi.

Medtem pripravimo sadje. Na spodnji strani breskev naredimo po 2 zarezi v obliki črke X, nato damo breskve v vrelo vodo. Po 2–3 minutah jih vzamemo iz vode, ohladimo pod mrzlo vodo, olupimo, razpolovimo, razkoščičimo in narežemo na (ne preveč debele) rezine. Limono dobro operemo pod vročo vodo, nastrgamo lupinico in iztisnemo sok. V drugem loncu zmešamo sladkor, vodo, limonin sok in lupinico, zavremo in kuhamo pri nizki temperaturi 3 minute. Dodamo breskove rezine in kuhamo tik pod vreliščem še 5 minut. Nato v kompot vmešamo breskov liker in počakamo, da se ohladi. Tik preden jed postrežemo, jo po vrhu okrasimo s sesekljanimi pistacijami.