Breskova pita

Porcije: 1
Čas priprave: ca. 50 minut (brez peke, ohlajanja in počivanja mase za peko)
Sestavine
Sestavine:
  • Za testo:
  • 250 g gladke moke KORNGOLD
  • 1 noževa konica soli PIRANSKE SOLINE
  • 150 g čajnega masla MILFINA (sobne temperature)
  • 100 g kristalnega sladkorja DIAMANT
  • 1 jajce iz hlevske reje OKUS PODEŽELJA
  • sušene stročnice, npr. leča ali grah
  • -----
  • Za kremo:
  • pol stroka burbonske vanilije
  • 60 ml polnomastnega mleka MILFINA
  • 1 jajce iz hlevske reje OKUS PODEŽELJA
  • 25 g čajnega masla MILFINA
  • 50 g kristalnega sladkorja DIAMANT
  • 10 ml breskovega likerja
  • 2 čajni žlički jedilnega škroba
  • 1 žlica vode
  • -----
  • Za oblogo:
  • 40 g brusnic
  • 40 ml mareličnega likerja
  • 5 breskev
  • 2 žlici mareličnega džema GRANDESSA
  • -----
  • Za smetano s pomarančnim likerjem:
  • 200 ml sladke smetane MILFINA
  • 2 zavoja vaniljevega sladkorja BELLA
  • 20 ml pomarančnega likerja
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Testo: najprej pripravimo dno pite. Sladkor in maslo penasto umešamo ter dodamo jajce. Primešamo osoljeno moko in maso gnetemo, dokler ne nastane gladko testo. Testo oblikujemo v hlebček, ga zavijemo v folijo za živila in pustimo počivati najmanj 30 minut. Pečico segrejemo na 200 °C (oz. na 180 °C, če bomo pekli s funkcijo kroženja vročega zraka). Model za pito rahlo namastimo in ga obložimo s testom, ki ga nato večkrat prebodemo z vilicami. Da testo pri peki ne zdrsne z oboda modela, čezenj položimo list papirja za peko in pekač do roba napolnimo s sušenimi stročnicami (lečo ali grahom). Pekač položimo na srednjo rešetko in pečemo 10 minut, nato odstranimo stročnice in papir za peko ter testo pečemo še 20 minut, dokler dno pite ni zlato rumeno zapečeno. Pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se testo ohladi.

Krema: po dolžini razpolovimo vanilijev strok in iz ene polovice postrgamo sredico, ki jo v majhnem loncu zmešamo z mlekom, jajcem, maslom, sladkorjem in likerjem Amaretto. Jedilni škrob najprej raztopimo v hladni vodi, nato ga umešamo v mlečno zmes. Zmes med nenehnim mešanjem segrevamo v loncu pri nizki temperaturi. Pazimo, da mleko ne zavre. Ko se krema zgosti, jo odstavimo in ohladimo.

Obloga: brusnice prelijemo z mareličnim likerjem in jih pustimo počivati čez noč. Na spodnji strani breskev naredimo zarezo v obliki črke X, nato damo breskve v vrelo vodo. Po 2–3 minutah jih vzamemo iz vode, ohladimo pod mrzlo vodo, olupimo, razpolovimo, razkoščičimo in narežemo na rezine. Dno pite enakomerno premažemo s pripravljeno kremo, po njem razporedimo rezine breskev in oblogo okrasimo z brusnicami. Marelični džem med stalnim mešanjem segrevamo v loncu, dokler ne postane tekoč. Nato z njim premažemo rezine breskev in pito postavimo na hladno.

Na koncu pripravimo še smetano s pomarančnim likerjem. Smetano stepemo in ji počasi dodajamo vanilijev sladkor, nato primešamo še pomarančni liker. Ohlajeno pito narežemo na kose in jih postrežemo z eno žlico smetane s pomarančnim likerjem.

 

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!