Šparglji, sladkorni grah in cikorija v solati s pomarančnim solatnim prelivom ter brusketami s sirom z modro plesnijo

Porcije: 4
Čas priprave: ca. 25 min
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • 400 g belih špargljev
  • 200 g stročjega sladkornega graha
  • 1 cikorija (ali radič)
  • 1 pomaranča
  • 1 žlica pomarančne marmelade
  • 1 čajna žlička gorčice Estragon znamke LOMEE
  • pol limone
  • 40 ml ekstra deviškega oljčnega olja CASTELLO
  • 8 rezin rustikalne štručke iz pekarne OKUS TRADICIJE
  • 50 g gorgonzole znamke CUCINA NOBILE
  • sol
  • poper LE GUSTO
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Šparglje olupimo in jim odrežemo konce. Debelejša stebla razpolovimo po dolžini. Olupke prelijemo z vodo, začinimo s ščepcem soli in sladkorja ter zavremo. Ko voda zavre, zmanjšamo temperaturo in pustimo rahlo vreti 10 minut. Tako pripravljeno špargljevo jušno osnovo precedimo v drug lonec, olupke pa dobro ožamemo. Olupljene šparglje nato narežemo na koščke, jih stresemo v špargljevo jušno osnovo in pustimo 5 minut rahlo vreti. Po 2 minutah dodamo stročji sladkorni grah, ki smo ga prej očistili in razpolovili.
Medtem ko špargljeva jušna osnova vre, operemo cikorijo, izrežemo štor in jo narežemo na trakove. Pomarančo olupimo, razpolovimo in narežemo na rezine. Za solatni preliv pomarančno marmelado zmešamo z gorčico, soljo, poprom in limoninim sokom ter med mešanjem z metlico počasi umešamo še oljčno olje. Rezine rustikalne štručke popečemo na opekaču ali v ponvi in obložimo z gorgonzolo. Šparglje in grah vzamemo iz špargljeve jušne osnove, ohladimo in pomešamo s cikorijo, pomarančnimi rezinami in pripravljenim solatnim prelivom. Solato postrežemo hladno ali mlačno s popečenimi rezinami štručke.