KAKO UGOTOVITI, ALI JE ŽIVILO RES SVEŽE?

Svežino izdelkov lahko preverite z nekaj preprostimi triki. Za vas smo izbrali nekaj najpreprostejših, ki jih lahko uporabite že med nakupovanjem.
 

RIBE

  • Pri ribi bodite pozorni na vonj. Vonj po amonijaku nakazuje na to, da je riba pokvarjena. Sveže ribe morajo imeti zelo blag vonj.
  • Pri lososu lahko poleg vonja preverite še barvo. Svež losos mora biti svetlo roza ali oranžne barve. Če je losos bled in neizrazite barve, je po vsej verjetnosti pokvarjen.
  • Če dvomite o kakovosti ribe, preverite datum na embalaži. Ta datum vam pove, kdaj se lahko riba pokvari. V kolikor vam ribe v tem času ne uspe pojesti, jo lahko date v zamrzovalnik.
  • Pri celi ribi vedno preverite izgled oči. Oči morajo biti svetle in jasne, s temnimi zenicami na sredini. Če so oči motne, obarvane ali slabo vidne, je riba verjetno pokvarjena.
  • V kolikor vas zanima, od kod prihaja riba, ki jo kupujete, kdaj in kje je bila ulovljena ipd., lahko preverite na naši platformi: www.check-your-product.com. Tam najdete tudi ostale podatke o poreklu in sledljivosti izvora.
     

MESO

  • Na deklaraciji preverite poreklo in datum pakiranja in bodite pozorni, da je bilo meso pakirano isti dan ali največ dan prej.
  • Na pakirano meso pritisnite s prstom, če se to takoj vrne v prvotno stanje, brez vdolbine, je to znak, da je meso sveže.
  • Pri nakupu pakiranega mesa bodite pozorni, da v njem ni vode. Če meso leži v krvavi vodi, to pomeni, da je staro.
     

SADJE IN ZELENJAVA

  • Izbirajte lokalno in sezonsko sadje in zelenjavo to je najboljše zagotovilo, da so živila resnično sveža.
  • Pozorni bodite na barvo in strukturo sadja in zelenjave. Svežo listnato zelenjavo prepoznamo po čvrstih in lepih listih, kumare in paradižnike po čvrstosti sadeža, sveža jabolka pa po barvi, čvrstosti in po tem, da niso potemnela.
  • Vedno preverite poreklo izdelka in označeno kakovost.
     

KRUH

  • Svež kruh prepoznamo po značilnem prijetnem vonju po sveže pečenem kruhu in lepi enakomerni rumeno-rjavkasti barvi skorje.
  • Če je kruh svež, je skorja čvrsta, sredica pa rahla in elastična.
  • Če je kruh čudne oblike ali ima kiselkast vonj, je to lahko znak, da gre za star ali celo pokvarjen kruh.