Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

Nevtralizacija

Količino CO2, ki jo navkljub dolgoročnim prizadevanjem za zmanjševanje vpliva na okolje vseeno proizvajamo, izravnamo s podporo okoljskih trajnostnih projektov ter tako dosegamo ogljično nevtralnost.

Predstavitev trajnostnih projektov 2023

VETRNA ENERGIJA, UMRALI, INDIJA - GOLD STANDARD VER (GS VER)

V Indiji, v regiji Gujarat, blizu vasi Umrali, je bil v sklopu izravnave ogljika realiziran  projekt vetrne elektrarne. Skupno 19 turbin z močjo 51,3 megavata ustvarja trajnostno vetrno energijo. Čista energija se dovaja v indijsko nacionalno električno omrežje. Ker večino energije v Indiji proizvedejo fosilna goriva, vetrna energija nadomesti nekaj te fosilne energije in zmanjša emisije CO2. Projekt prispeva tudi k trajnostnemu razvoju v Indiji. Izvedba projekta bo tako izboljšala infrastrukturo regije in lahko prispevala k nadaljnjemu razvoju vetrne energije na tem območju.
Link do projekta: ClimatePartner.

VETRNA ENERGIJA, NASHIK, INDIJA - VERIFIED CARBON STANDARD (VCS)

Termoelektrarne na olje so eden glavnih virov energije v Indiji in tudi eden največjih onesnaževalcev CO2. Projekt izravnave ogljika v regiji Nashik v Maharaštri v Indiji nadomešča dele fosilne energije z dovajanjem obnovljive vetrne energije v regionalno električno omrežje, ki oskrbuje severno, vzhodno, zahodno in severovzhodno Indijo. V ta namen so postavili štiri vetrne turbine s skupno močjo šest megavatov. Vetrni projekt proizvede približno 12.530 megavatnih ur električne energije na leto in prihrani približno 11.560 ton CO2. S tem in ustvarjanjem lokalnih delovnih mest projekt prispeva k trajnostnemu razvoju v Indiji.
Link do projekta: ClimatePartner.

ZAŠČITA GOZDOV, RIMBA RAYA, INDONEZIJA - VERIFIED CARBON STANDARD (VCS)CCBS GOLD LEVEL 

Rezervat biotske raznovrstnosti Rimba Raya je dom nekaterih zadnjih ogroženih vrst orangutanov z Borneje in deluje kot varovalni pas med nasadi oljnih palm in narodnim parkom Tanjung Puting. Območje ponuja idealen življenjski prostor številnim živalskim in rastlinskim vrstam, vključno z opicami proboscis in sončnimi medvedi. Cilj projekta je obnoviti gozdove, povečati zaloge ogljika in zagotoviti dodaten habitat za divje živali.

Gozdovi niso le med najpomembnejšimi zalogami ogljika na planetu. Prav tako ponujajo dom različnim vrstam, tako živalskim kot rastlinskim in so vir preživetja za vse ljudi. Vendar so se svetovne gozdne površine v zadnjih desetletjih močno zmanjšale zaradi vse večje poselitve, kmetijske rabe, nezakonite sečnje in rudarjenja. Gozdnovarstveni projekti zagotavljajo, da se gozdovi ohranjajo dolgoročno in da se varstvu gozdov pripisuje višja vrednost kot njihovo krčenje. Udeleženci projekta skupaj z lokalnim prebivalstvom varujejo območje pred negativnimi vplivi. Da bi to omogočili, projekti ustvarjajo alternativne vire dohodka in priložnosti za izobraževanje.
Link do projekta: ClimatePartner.

SONČNA ENERGIJA, AHMEDABAD, INDIJA - GOLD STANDARD VER (GS VER)

Projektna dejavnost vključuje postavitev 120-megavatne sončne elektrarne, povezane z omrežjem, ki se nahaja na območju severno od mesta Ahmedabad v indijski državi Gujarat. Z dovajanjem približno 298.072 megavatnih ur električne energije v omrežje vsako leto projekt prihrani približno 275.300 ton CO2 na leto. Brez projekta bi enako količino energije proizvedli v termoelektrarnah ali elektrarnah na fosilna goriva, ki so še vedno prevladujoči vir električne energije v Indiji. Poleg pozitivnih učinkov na podnebje, projekt ustvarja tudi delovna mesta za lokalno prebivalstvo in omogoča redno izobraževanje zaposlenih. Prav tako elektrarna pomaga lajšati težave pri oskrbi z električno energijo v kmetijskem sektorju.
Link do projekta: ClimatePartner.


* Po obsegu 1 in 2