Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

Izvedeni ukrepi za zmanjšanje škodljivih CO2 izpustov

Z namenom zmanjšanja škodljivih CO2 izpustov, smo se pri HOFERju najprej lotili optimizacije internih postopkov delovanja. K uspešnemu znižanju našega ogljičnega odtisa so prispevali številni dejavniki:

  • Naše trgovine in upravno-logistični center uporabljajo zeleno električno energijo.
  • Strehe naših izbranih trgovin so opremljene s sončnimi elektrarnami, katerih proizvedena zelena električna energija je v letu 2021 pokrila v povprečju 22,56 % lastnih potreb v takšnih trgovinah.
  • Naš vozni park je opremljen z motorji najvišjih ekoloških standardov, prostori pa so osvetljeni z varčnimi LED svetili.
  • Delno se ogrevamo z bio maso, v hladilnici pa uporabljamo okolju prijazna sredstva.
  • Podjetje od leta 2016 svoja okoljska prizadevanja uveljavlja tudi z zasledovanjem mednarodnega standarda upravljanja z energijo ISO 50001.
  • IFCO certifikat o trajnosti.

Ukrepi na področju izdelkov

CO2 izpusti, ki nastajajo vzdolž dobavne verige, doslej niso bili vključeni v izračun in nevtralizacijo ogljičnega odtisa. Pri podjetju HOFER delamo korake v smeri bolj zelene prihodnosti, zato smo tudi na tem področju že sprejeli številne ukrepe:

  • Les in palmino olje za naše izdelke pridobivamo na okolju prijazen način, večino iz certificiranih virov.
  • V našo ponudbo pogosto vključujemo energijsko varčne izdelke z najvišjim razredom učinkovitosti ter LED svetila.
  • Tudi pri proizvodnji embalaže nastajajo CO2 izpusti, zato s projektom Embalaža na HOFER misiji sprejemamo različne ukrepe za zmanjševanje količine embalaže in prehod na bolj trajnostne embalažne materiale.

    

Okoljski prihranki

Pri HOFERju aktivno pristopamo k zaščiti okolja in prispevamo k vedno bolj trajnostni dobavni verigi svežih izdelkov, kar dokazujeta tudi trajnostni certifikat IFCO in CHEP.

Za prevoze kruha, peciva, sadja in zelenjave iz skladišč do trgovin, kjer je le mogoče, uporabljamo transportne zaboje IFCO RCP za večkratno uporabo. Tudi večina sadja in zelenjave je v naših trgovinah na policah postavljena v te zaboje. Na takšen način ščitimo izdelke in zmanjšujemo količino odpadkov ter CO2 emisij. V primeru poškodb lahko zaboje v celoti recikliramo.

Z uporabo takšnih zabojev smo v letu 2022 prihranili:

  • emisije CO2, primerljive z izpustom 1.382 avtomobilov;
  • gospodinjske odpadke, kot jih ustvari 776.950 ljudi;
  • porabo vode v količini 934.268 5-minutnih prhanj;
  • električno energijo, ki jo letno porabi 70.191 žarnic;
  • količino hrane, ki bi zadostila kar 291.272 povprečnim obrokom in bi se sicer zaradi poškodb med transportom zavrgla.

 

Certifikat CHEP

Z uporabo storitev, ki jih ponuja CHEP certifikat, smo v letu 2021:

  • prihranili lesne vire v količini 26.747 dm3
  • zmanjšali emisije za 22.195 kg 
  • zmanjšali odpade za 4.685 kg